top of page
WhatsApp Image 2023-07-05 at 15.15.28.jpeg

LAIA OLIVA

La salut mental és una part integrant de la nostra salut i benestar generals. És un dret humà fonamental.

Totes som susceptibles de ser atravessades per patiment psicològic. Jo mateixa he fet psicoteràpia durant algunes etapes de la meva vida perquè també he patit a aquest nivell.

Haver-me assegut en la cadira de «la persona que pateix» en comptes d'en la qual estic acostumada a estar, la de «la psicoterapeuta», m'ha permès no només entendre, sinó comprendre el dolor aliè, presentant-se aquest en les seves variades formes. 

 

Considero que haver passat per aquest tipus de problema no només m'ha servit per créixer en l'àmbit personal, sinó també per millorar  i evolucionar en la meva professió. 

SOBRE MÍ

​És necessari que les professionals de la salut mental mostrin la seva cara més "humana", que empatitzin. Confiar en el canvi i la millora de l'altra que pateix i promoure el procés de recuperació des de l'acompanyament respectuós.

És en aquest sentit, que tot aquest bagatge professional i personal m'han permès conèixer com en molts casos, i també dins el propi sistema  (la institució i professionals) de salut mental, es vulneren els drets  i s'afavoreix  l'estigmatització de les persones amb problemes de salut mental. 

Per tot això he participat activament en moviments de salut mental en primera persona i tinc una visió crítica de la psicologia i la psiquiatria.

Actualment, treballo com a psicoterapeuta a Barcelona al Gabinet Mèdic i Psicològic del Dr. Romeu, i a Hostalric (Girona) on puc realitzar les psicoteràpies en un entorn càlid i confortable, envoltada de naturalesa.

FORMACIÓ

2009-2010 Universitat de Girona (UdG) 
Postgrau en Teràpia de Parella.

2005-2008 | Universitat de Barcelona (UB) 
Màster en Teràpia Cognitiu Social.

2005 |  M.R.I, Pal Alt, Califòrnia
Residència de Teràpia Breu – Resolució de Problemes.

1997-2003 | Universitat de Barcelona (UB)
Llicenciatura en Psicologia.


 

Paral·lelament, formacions sobre temes relacionats amb aspectes vitals de l'ésser humà que discorren sobre la vida i la mort, la llibertat, l'ètica , la teoria del desenvolupament moral i la dependència emocional, tots ells exercits pel psicòleg i professor Dr. Manuel Villegas Besora.
 
De forma autodidàctica, amb gran interès sobre temes relacionats amb la Psicologia Crítica, l' Antipsiquiatria i la Post Psiquiatria. Sobre Focusing i Mindfulness, la Teràpia de l' Acceptació i el Compromís (ACT), també sobre els beneficis de l'aromateràpia i de la naturalesa en el benestar de les persones i la salut mental.
Mar en calma

"Considero que la psicoteràpia és també una eina que té el deure de desindividualitzar el patiment psicològic, facilitar que prenguem consciència que qui pateix psicològicament presenta el símptoma d’un entorn patologitzador."

- Laia Oliva

COM TREBALLO

Em centro en un treball dirigit a la persona amb una posició atenta, sensible i respectuosa, a través d'  un enfoc que va més enllà de l' individu.

El patiment i el benestar psicològics estan clarament vinculats amb les experiències viscudes i les relacions amb les altres persones i entorns: familiar,  acadèmic, residencial, comunitari i institucional. 

Un bon treball en psicoteràpia no es pot reduir a la individualitat, sinó que ha de tenir en compte la realitat extensa de la persona com a ésser social que viu en comunitat. De la mateixa manera, és igual de convenient tenir molt present com el funcionament de la comunitat i de la societat, impacta en la pròpia persona.

Em caracteritzen  la naturalitat, la proximitat, l' escolta activa, l' empatia i les cures, el respecte, la legitimació i l' acceptació incondicional de la persona que confia en mi i en la meva professionalitat per venir a resoldre els problemes que li generen patiment psicològic. Aquests aspectes surten de mi des de la més profunda autenticitat.

  • ESCOLTA ACTIVA
    Es pot escoltar de moltes maneres, però l’escolta terapèutica implica mostrar interès genuí en el què ens explica la persona, i aquest interès també es transmet a través dels gestos, un contacte visual d’igual a igual i una posició corporal receptiva, oberta al diàleg. L’ escolta activa implica no interrompre, no qüestionar, simplement escoltar i mostrar-se afectuosa. Es tracta d’una escolta reflexiva, el que implica comprendre, acceptar les opinions o creences de l’altra, tot i no compartir-les. Ni judicis, ni crítiques ni desqualificacions, ni exigències.
  • LEGITIMACIÓ
    Reconèixer l’ autenticitat, entendre com a lícit el sentir, el que ens manifesta i mostra, allò que ens explica la persona amb patiment psicològic.
  • NATURALITAT
    Considero que per crear un bon vincle terapèutic entre la persona que pateix i la professional, és important ser jo mateixa, mostrar-me tal i com sóc. Des de la senzillesa, la transparència i també l’espontaneitat, que com em va dir un dia el professor Dr. Manel Villegas, «l’ espontaneitat és el primer pas a la llibertat».
  • PROXIMITAT I RESPECTE
    Un tracte proper i facilitador de confiança, on el contacte físic hi és present si s’escau, afavorir el confort global de la persona, de forma amigable i afable. Tracte amb consideració plena i mirament cap a l’ altre, de manera respectuosa.
  • EMPATIA
    Durant les sessions, escolto i faig un anàlisis del discurs sobre el què comunica la persona que tinc davant. Procuro posar-me al seu lloc i d’ aquesta manera comprendre el seu estat, el seu dolor, els seus motius i les seves accions.
  • ACEPTACIÓ INCONDICIONAL
    Acceptar sense condicions a la persona, la seva totalitat. Puc no compartir la seva manera de pensar o d’opinar, però l’accepto sense condició.
  • FEMINISME
    Exerceixo la psicoteràpia amb perspectiva de gènere. Vivim en una societat patriarcal i, per tant, desigual entre homes (posició dominant) i dones i dissidències (posició subordinada). Aquest sistema té efectes evidents i evidenciats en la manera de sentir i d'identificar-nos, en la manera de funcionar i actuar.
bottom of page